DX-Flashback

av Rolf Mong

 

Minner fra en sped begynnelse på MW. Yankeestasjoner, fading, propaganda, QRN, alt i skjønn forening. Inntrykkene sitter der. Øyeblikk en sent glemmer; til det var de altfor betydningsfulle.

 

Natt til 2. juledag 1961. Søvnig søker en over skalaene. Klokka 0215 norsk tid. Sterkt som fra en lokalstasjon høres dette: ”Esta es Radio Americas, la Voz de la Verdad para todo el Continente, transmitiendo de Centro America, a frecuencia 1160 y 6000 kilociclos por segundo. Apartado Postal 352 Miami, Florida, Estados Unidos.” Radio Americas på Swan Island høres ikke lenger…..

 

 

Kl. 02.30. Direkte fra Buffalo, New York State, kommer et program med show og jazz. Med sine 50 kW på 1520 kHz er WKBW et hyggelig bekjentskap: ”A Capital Cities Broadcasting Station.” you see! Kl.3 denne natten stopper skalaviseren på 1210 kHz. "In Philadelphia the exact time is 9 pm. WCAU!” QSA5 og QRK 5 gjør lyttingen på WCAU behagelig.

 

Noe mer alvorlig tar WWVA i Wheeling, West Virginia det. Det er jo Jul! ”Silent Night” toner i eteren, og kl.03.45 går programmet ”Christian Hour” på lufta. Frekvensen er 1170 og QSA er 4!

 

Vår gamle Telefunken stueradio tar også inn kanadiere, CBA i Sackville er den sterkeste av dem, Kl.04 sendes en CBC newsbulletin. I over en time gar den jevnt på QSA/QRK 4. En er simpelthen nødt til å rapportere.

 

Da veggklokka slår fem slag, er gutten trett og mett av ids. Ja, det må da være sengetid for lengst. Imidlertid er det vanskelig å få sove. Yankee-ids suser enda lenge i ørene. Kanskje du også har følt det slik??

 

Natt til 27. desember 1961. Amerika-kondsen spres noe. Fra Colombia i sør, til Canada i nord kommer stasjonene inn. På flere frekvenser kjemper stasjonene om en plass i solen. Allerede kl. 0140 smeller det med QSA 4 på 820 khz. La Voz del Rio Cauca, Cali. Colombia, her må en være våken for å kunne følge med i spansken. Det rent fosser ut av den lokale hallomannen. Hvilke talegaver har disse folkene som vi ikke har?

 

Hvorfor ikke lytte til et språk som er forståelig? 0225 er New York inne på 880 kHz. Med fin- fin styrke høres WCBS i vanlig stil.Montreal i Canada er representert 5 min. senere. Frekvensen er 940 og stasjonen er CBM. Dessverre, til nå er det eneste gang jeg har hørt denne i Norge.

 

Natt til 28. des. logger jeg kun en oversjøisk stasjon. Radio Station WMGM på 1050 kHz høres med anrop 0145. QSA og QRK er 3. Intet spesielt hender før den 30.desember. På 1170 kHz går en spansktalende stasjon fra kl. 0300 og utover, ”…esta es Radio XERT, desde Mexico...... ” Etter hver plate nesten kommer et id, og 0316 heter programmet ”Ritmos y Noticas”. Senderen går nesten en halvtime med musikk og annonseringer før den fader ut. Hvorfor høres slike stasjoner bare en gang ??

 

Neste natt, den 31.des, forsøker jeg også mellombølgen. Jammen er det mye rart å høre der. Kl. 0200 høres en sterk sender på 1460 kHz.Språket er portugisisk. Har Portugal noen stasjon her, tenker

jeg. Å nei, dette språket tales nå i Brasil også. Anropet er tydelig nok: ”Para Brasil, Radio Clube de Rio Claro. Sua Emissora.” Rytmer og sang fra dette eksotiske landet fyller høytaleren, men en sterk

fading gjør sitt til at jeg skrur videre.                  

 

Kl. 0315 helt nord til Newfoundland. CBN, ja; den gode gamle, sender hockey-rapporter på 640 kHz. Hørbarheten er så bra at senderen gjerne kunne ligge på Jæren et sted, om det sier noe .Det er nyttårsaften i dag. Nyttårsfesten må imidlertid utsettes noen timer ... Før jeg skal avgårde oppfatter jeg kl. 1900 ukjente og svake signaler på 602 kHz. Svensk! ”Här är Radio Nord på 498 m.”

 

Piratsenderen utenfor Stockholms skjærgård klarer så vidt å trenge gjennom all QRMen. ”Dags för önskeskivor”, fortsetter man fra M/S ”BON JOUR” som ligger for anker i internasjonalt farvann i Østersjøen. Tross 20 kW hørte jeg Radio Nord kun én gang til, men da ble det til gjengjeld både rapport og QSL.

 

 

Jeg skal avslutte disse minnene med to stasjoner-som gikk bra den

7.januar 1962 klokka 0100. Frekvensen for begge er 950 kHz. En

taletrengt hallomann synger ut med kraftig stemme ”Ondas Populares

Caracas, Venezuela. Med sine 5 kW har den imidlertid vanskelig for å holde unna konkurenten fra Argentina, Radio Belgrano, som har adskillig flere kilowatt.  Likevel, utover natten veksler disse to stasjonene stadig. Fader Ondas Populares ut i noen minutter, ja, så er Belgrano på topp. Og omvendt. Det er bare slik på mellombølgen!

 

ROLF MONG