finne sine rtter-Eller:

Radioen i stuen.

De glade 60-ra Kulturkveld Kystradioen, Rong 010504

 

De frste etterkrigsrene gav ingen overflod akkurat her i landet, men min mor og far fikk da rd til gifte seg i 1950.  For et nygift lrerpar med stram konomi var det derfor litt av et lft kjpe en stor stueradio til 800 kroner.

 

Men det gjorde de. Den skulle komme til f stor betydning ogs for meg.

 

Det dreide seg om en Vega Clipper Super Airmaster fra Klaveness Radiofabrikk. En strekkantenne ble oppsatt, og stasjoner som American Forces Network og BBC ble daglige gjester i eteren i Viggo Hansteens gate 8 p Lillestrm.

 

Men selvsagt ogs Norsk Rikskringkasting, som den gangen sendte til stlandet fra Oslo Kringkaster p Lambertseter p langblgen 218 kcs.

 

I 1951 ble jeg fdt, og vi flyttet til Bergen. Vegaen var med p lasset, og ble snart oppsatt sentralt i stuen i vr nye leilighet p Lands.

 

Alle navnene p skalaen fikk en liten gutt til tenke seg langt av sted, og nr radioen var sltt p var det endatil mulig hre prat og musikk fra mange av disse eksotiske navnene som lyste i rdt, grnt og gult!

 

Etterhvert ble ogs signalene fra de to mastene p Bergen Kringkaster p Asky en del av min daglige rutine, bde NRKs Riksprogram, og Bergen II, populrt kalt Bergen Lokal p 1115 kcs, med sin By-og Bygdenytt og Kallemann og Amandus.

 

Jeg har levende minner ogs fra programmene som ble sendt p riksnettet.

 

Dagsnytt fortalte om Kong Haakon VIIs dd, skipsforlis, krig i Indo-China og da Krustsjov slo skoen i bordet i FN, mens Rolf Kirkvaag(20 Sprsml) og Erik Bye(Vi gr ombord) var skattede programledere i underholdningsbransjen. Jeg gledet meg til barneplaten i nskekonserten, og til hrespillet i Lrdagsbarnetimen, med Anthony Buckeridges Stompa i spissen. Kanskje det morsomste NRK har laget? Francis Durbridges kriminalhrespill Paul Temple m ogs nevnes.

 

rene etter 2.verdenskrig var selvsagt ogs i media dominert av Kald krig, som toppet seg i rakettkrisen p Cuba i oktober 1962, men ogs i troen p tekniske framskritt(Fra verksted og fabrikk). NRK tok rollen som folkeopplyser alvorlig, med Skolekringkasting og Morgengymnastikk-Kyr!( Reidar Morset).  Det karakteristiske innholdet i fiskerimeldingene 2 hl mussa p stampen og brsmeldingene Oslo Brs-Statsobligasjoner glemmes ikke lett. Heller ikke omgangsformen. Fornavn bruktes aldri, bare yrkestittel eller herr/fru.

 

Men det er to felt i NRKs programtilbud i disse rene som huskes aller best.

 

Det ene er morgenen. Vret fra de meterologiske institutter gikk kl.0800, etterfulgt av Morgenandakten, og kl. 0835 kom 5 minutter for husmdre. Etter dette kom Barnetimen for de minste, der de tre barnebokforfatterne Anne Cath Vestly, Thorbjrn Egner og Alf Prysen opptrdte. Og via Egner ogs Astrid Lindgren.

 

Det andre er sporten. Jeg lyttet med stor interesse til langrenn, skihopp og skytelp. (Etter http://www.stellamaris.no/norwegianradiodays.htm)

 

Det var den 27.Februar 1960 p ettermiddagen. Vegaen sto innstilt p det vi i dag ville kalle AM890: Askysenderen rett over Byfjorden. Det var overfring fra 10000 meter skyter i OL i Squaw Valley, CA.

 

Svenske Kjell Bckman setter verdensrekord med 16,14,2 i 2.par og slr Hjallis legendariske 16,32,6.

 

S var det Knut Johannesens tur. Kommentatorene Oddvar Foss og Knut Bjrnsen holdt ogs en 8-ring i nde.

 

Her er hvordan Kuppern selv opplevde lpet:

 

(de) frste 400 meter gikk p 40 sekunder, et sekund bedre enn skjemaet. Deretter ble det to 37-runder og tre fingrer ned. Det jeg n konsentrerte meg om, var holde den fine lpsrytmen som jeg var kommet inn i- Jevn toppfart var mlet. Jeg passet p at hvert skjr og hver bevegelse ble utfrt med minimum av krefter, for det var mange, mange runder igjen. Men alt gikk som smurt. Etter ti runder skiftet skjemaet(Kaastad) til 15.57, og neste gang jeg passerte ham, l jeg alt 2 sekunder under dette skjemaet ogs. Det var (Holten hadde) enn ikke vist en runde over 38 sekunder og etter tyve runder l jeg 6 sekunder under. Sekundanten(Kaastad) s helt rdvill ut. Han hadde ingen bedre tabell og lurte vel p hvordan han skulle lse floken nr fingrene ikke lenger strakk til. Fire runder fra ml kom tretthetsperioden. Jeg flte meg slitt og motls, og visste fra fr at n gjaldt det slappe av for unng stivne til. Det ble en 39-runde. men hva sekundanten(Kaastad) viste, kunne jeg ikke flge med i. Jeg s bare to hender og fullt av fingrer som pekte ned. Da klokken ringte, satte jeg i gang spurten med en gang. Om det var noen krefter igjen, skulle de brukes n mens det enn var sjanse til det. P opplpssiden s jeg at det lysende elektriske uret viste 15,40. og da jeg rettet meg opp etter ha passert mlstreken, hadde det stoppet p 15,47.

 

(Amerikanerne er seg selv lik. Speakeren som kunngjorde min nye verdensrekord p 15.46.6, sa ikke at jeg hadde sltt den gamle rekorden, men at jeg hadde smadret den.

 

P veien til leiren mtte jeg Roald(Aas), som skulle til banen for g sin 10000 meter. Ӂssen gikk det, Knut? Hva ble tia? spurte han. 15.46.6 Hva? 15.46.6. Det er det verste jeg har hrt. Dermed slo han armene om meg, og jeg om ham. Vi kunne ikke holde trene tilbake noen av oss. (Knut Johannesen, Fra Kampen til Squaw Valley, Aschehoug, Oslo. 1960, s. 206-207.)

 

 

Forfatteren John Steinbeck gav seg i 1960 landeveien i vold med bobil og hunden Charley, for gjenoppdage sitt hjemland. Men egentlig aner vi i boken Turen med Charley, at hans vagabond-prosjekt handler om finne sine rtter. Som ganske ung fikk jeg en kriblende lyst til gi meg i vei hvor som helst. En brennende trang til bryte opp.

 

P turen kom han til sin barndoms familieranch i California, og fant den store eiken hvor faren hadde brent inn sin kjrlighetserklring til piken han var glad i. Men erkjennelsen hans var med Tom Wolfes ord: man kan ikke vende hjem, for mitt hjem har opphrt eksistere unntagen i erindringens mllkuler.

 

Steinbeck innprentet synet av barndommens grnne dal for siste gang, s skyndte han seg bort.

 

Det kan vre sterkt beske sine rtter. Kanskje kommer trene. Det kan vre gledestrer fordi en blir s overveldet over hvor godt livet har vrt, og er. Men ogs trer p grunn av sorg og savn, tabber, og feiltrinn overfor mennesker, ja, Gud kan komme.

 

Kanskje str ikke radioen i stuen lenger. Men lytte til sine rtter er viktige. Det er viktig kjenne hvor og hvem man kommer fra, for vite hvem man er, hvor man skal, og hva man vil, hvilken vei man skal velge i livets vegkryss.

 

I dpens sakrament ble vi frt til Jesus Kristus. Frelseren. Herren. For at vi skulle tilhre Ham i livet, i dden og i all evighet.

 

La Han f vre din Frelser og Herre. Han er ogs din rot. Det er godt finne sine rtter. Det er godt finne Ham-igjen.

 

Ef.3,14-21